| 0 σχόλια ]

Πολλοί κυρίως νέοι ψαροντουφεκάδες έχουν αναρωτηθεί ποια είναι η τεχνική για να μπορέσουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και την άπνοια σε συνδυασμό με τη σύλληψη αξιόλογων θηραμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο θα κάνουμε ψαροντούφεκο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την εποχή που ψαρεύουμε, τα ψάρια που κυνηγάμε,  τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε ως ψαροντουφεκάδες. Ας ξεκινήσουμε λοιπον αναλύοντας κάθε τεχνική ξεχωριστά.

Επιφανειακό κολυμπιτό ψαχτήρι:

Αυτή η τεχνική είναι και η πιο διαδεδομένη κυρίως στους νέους ψαροντυφεκάδες. Κολυμπάμε πάντα με αργές και γαλήνιες κινήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας κοιτώντας προσεκτικά τον βυθό για τυχούσες απότομές κινήσεις που θα ταράξουν την ηρεμία του βυθού. Συνήθως ψαρεύουμε σε ρηχά κομμάτια και ξέρες όπου η ορατότητα είναι αρκετά καλή και μπορεί να γίνει εύκολα ο εντοπισμός των θηραμάτων μας. Προσοχή, απότομες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα στη ζωή του βυθού τρομάζοντας τα ψάρια τα οποία φοβισμένα θα τρυπώσουν σε απλησίαστα θαλάμια. Φυσικά αυτός ο τρόπος ψαρέματος μπορεί να συνδυαστεί με ψαχτήρι σε τρύπες οι οποίες μας έχουν δώσει παλαιότερα κάποιο καλό θήραμα. Τα ψάρια που θα ψαρέψουμε εδώ είναι κυρίως σαργοί, μελανούρια, κέφαλοι, σικυοί, σάρπες και φυσικά οι αγαπημένοι μας ροφοί.

Ρηχό συρτό καρτέρι:

Αυτή η τεχνική είναι λίγο πιο εξεζητημένη και απευθύνεται σε ψαροντουφεκάδες έμπειρους με καλές επιδόσεις. Την εφαρμόζουμε σε ρηχά κομμάτια και ξέρες προσπαθώντας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των περίεργων θηραμάτων ή να κρυφτούμε από τα ανυποψίαστα ψάρια που στην άγνοια τους δεν μας έχουν αντιληφθεί. Εδώ πάντα χρησιμοποιούμε πολλά κιλά τα οποία θα μας κρατήσουν στον βυθό ακόμα και στα 2 μέτρα. Τα πολλά κιλά μας επιτρέπουν να κάνουμε λιγότερες και ήρεμες κινήσεις κατά την κατάδυση κάνοντας την παρουσία μας αισθητή χωρίς να τρομοκρατούμε τα ανυποψίαστα θηράματα. Για να το επιδιώξουμε αυτό χρησιμοποιούμε δύο ζώνες βαρών με σωστή κατανομή των μολυβιών στη μέση ή το πιο ξεκούραστο γιλέκο βαρών πλάτης. Επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε βαριδάκια ποδιών τα οποία θα κρατάνε τα πόδια μας χαμηλά δίνοντας στο σώμα μας την ευθύτητα που χρειαζόμαστε. Καταδυόμαστε με αργές και ήρεμες κινήσεις και αφού φτάσουμε στον βυθό προχωράμε με το ελεύθερο μας χέρι σιγά σιγά μέχρι να εντοπίσουμε κάποια κίνηση στο βάθος του πεδίου ορατότητας μας. Αμέσως σταματάμε, κατεβάζουμε τους παλμούς της καρδιάς μας και περιμένουμε το θήραμα ή τα θηράματα να πλησιάσουν, καθώς η περιέργεια… τρώει τον αφέντη. Η καίρια βολή στην σωστή απόσταση από το θήραμα, θα μας επιβραβεύσει. Επίσης μπορούμε αφού καταδυθούμε να κρυφτούμε πίσω από κάποιο βράχο ή μέσα σε φυκιάδες περιμένοντας κάποιο ανυποψίαστο θήραμα να εμφανιστεί. Είναι καλό να μην βαθαίνουμε πολύ γιατί τα πολλά κιλά δυσκολεύουν πάρα πολύ την ανάδυση μας. rixo_syrto_karteri_2Είναι γεγονός ότι πολλές προσπάθειες μπορεί να αποβούν άκαρπες αλλά σίγουρα οι μεθοδικές και συνεσταλμένες βουτιές θα σας επιβραβεύσουν αργά ή γρήγορα. Δεν πρέπει να πιέζουμε  πολύ τον εαυτό μας γιατί είναι μία δύσκολη και επίπονη για τον οργανισμό τεχνική αφού χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και αυτοσυγκέντρωση η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις αναπνοές μας. Μια σχολή ελεύθερης κατάδυσης θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στο να εφαρμόζετε σωστά την «γιόγκα» της θάλασσας. Τα θηράματα που θα αποκτήσουμε από αυτή την τεχνική στο ψαροντούφεκο είναι σαργοί, κέφαλοι και λαβράκια, χωρίς να αποκλείσουμε και τα υπόλοιπα θηράματα καθώς ο βυθός της θάλασσας πάντα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Βαθύ καρτέρι και καρτέρι στα μεσόνερα:

karteriΑυτή η τεχνική απευθύνεται σε έμπειρους με άψογη φυσική κατάσταση ψαροκυνηγούς. Εφαρμόζεται σε βαθιά κομμάτια και μεσοπέλαγες ξέρες οπού γνωρίζουμε ότι τα περαστικά πελαγίσια είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν. vathy_karteriΕδώ χρησιμοποιούμε μεγάλα ψαροντούφεκα με δύο ή τρις σειρές λάστιχων. Τα κιλά που φοράμε είναι τόσα ώστε να μπορούν να μας βαθύνουν εύκολα στα πρώτα 10-15 μέτρα. Τα μεγάλα μαγιάτικα, οι συναγρίδες και οι ροφοί είναι τα πιο συνήθη θηράματα που θα συναντήσουμε. Καταδυόμαστε μέχρι το βάθος που μας ενδιαφέρει και περιμένουμε ακίνητοι τον ερχομό των γιγάντων. Αγαπημένη τεχνική για απαιτητικούς…!!

  1. Ψαχτήρι:

    psaxtiriΕφαρμόζεται σε περιοχές με ξέρες, έντονες σχισμές και χαραδρώσεις. Ο σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται κάτω από κάθε σχισμή, τρύπα και μονόπετρο. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό αλλά η σωστή επιλογή και αναζήτηση θηραμάτων σε θαλάμια που σας έχουν ανταμείψει παλαιότερα θα σας χαρίσουν μοναδικές εκπλήξεις. Το άγνωστο πάντα σε εξιτάρει να το εξερευνήσεις! Εδώ χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα μήκη ψαροντούφεκων από 60 μέχρι 90 εκατοστά ανάλογα την περίπτωση. Οι συνεχόμενες άσκοπες βουτιές μπορούν να σας εξουθενώσουν, γιαυτό θα πρέπει να προγραμματίζεται το πλάνο της κάθε βουτιάς με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χαραμίζετε άσκοπα τις δυνάμεις σας. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να βουτάτε ανά 5 λεπτά για να έχετε καλύτερες επιδόσεις. Αυτό επιτυγχάνετε πολύ πιο εύκολα, με εναλλάξ βουτιές, σε συνεργασία με το ζευγάρι σας. Τα θηράματα που αναζητάτε είναι τα λεγόμενα μαύρα πετρόψαρα όπως ροφοί και πιγγες, τα άσπρα όπως σαργοί, σάρπες και μελανούρια, και οι πανέμορφοι σικυοί.
  2. Συνδυασμός τεχνικών:

    syndyasmos_texnikonΠολλοί είναι οι ψαροντουφεκάδες που συνδυάζουν τις παραπάνω τεχνικές στο ψαροντούφεκο. Υπάρχουν ψαρότοποι όπου μπορείς να κάνεις ψαχτήρι για την αναζήτηση κάποιου ροφού αλλά μπορείς επίσης να κάνεις και καρτέρι για τη σύλληψη διαφόρων θηραμάτων. Επίσης στα «κοφτά» τα οποία συναντάμε σε νησιώτικες κυρίως περιοχές της Ελλάδος, μπορούμε να κάνουμε ψαχτήρι στις έντονες σχισμές αλλά να κάνουμε και καρτέρι σε σκαλοπάτια που βρίσκονται σε μέσα βάθη προσμένοντας τον ερχομό κάποιων πελαγίσιων από το βαθύ γαλάζιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις επειδή η εναλλαγή του βάθους ποικίλει καλό είναι να φοράμε στην ζώνη μας αποσπώμενα βαρίδια τα οποία θα τα αφήνουμε σε κάποιο βράχο ανάλογα με το βάθος και το είδος της βουτιάς που έχουμε επιλέξει να κάνουμε.   

| 1 σχόλια ]



Το άρθρο αυτό έγινε με σκοπό να βοηθήσει στα πρώτα βήματα του ψαροντουφεκου και συνέβαλαν μέλη του FF με την πείρα τους!!
Φίλοι μου εδω μπορείτε να μάθετε τα πιο βασικά για να ξεκινήσετε να ψαρεύετε με ψαροντουφεκο.
Το σημαντικότερο όλων είναι να έχετε πάντα παρέα ψαρευτική για λόγους ασφάλειας
Η αλιεία με ψαροντουφεκο πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται με  άδεια αλιείας και χρήση πλωτήρα[σημαδούρας]

Επειδή βλέπω ότι πολλοί έχετε πάθη κάποια ζημία θα ήθελα να αναφέρω κάποιους κανόνες ασφαλείας
1. ΔΕΝ βουτάμε ποτέ χωρίς το ζευγάρι μας.
2. ΔΕΝ βουτάμε ποτέ φαγωμένοι.
3. ΔΕΝ βουτάμε ποτέ χωρίς την χαρακτηριστική σημαδούρα.
4. ΔΕΝ κάνουμε ποτέ τους ήρωες, εάν αισθανθούμε κούραση, ζαλάδα ή να κρυώνουμε βγαίνουμε από το νερό
5. Προσοχή στην αφυδάτωση

Ακόμα και καλοκαίρι, πάντα με στολή...
Χωρίς ...όπλο βούτα, χωρίς μαχαίρι, ποτέ!
Τα ...συμπράγκαλα (δεύτερο όπλο, ψαροβελόνες, διχτάκια κ.λ.π.) πάντα στον πλωτήρα!
Γι αυτούς που ...μπορούν ακόμα, ρολόι - βυθόμετρο οπωσδήποτε!
Μακριά από δίχτυα ή παραγάδια (πολλαπλοί οι κίνδυνοι)
Μακριά από ιχθυοκαλλιέργειες (τρομακτικοί οι κίνδυνοι)
Ποτέ σιγουριά του στυλ "ο σκαφάτος με έχει δει"
Ποτέ νυχτερινό ή μπουκαλάτο... Και ανήθικο και παράνομο!
Κάθε χρόνο, ιατρικό τσεκ - απ.

ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ
Θα σας πω τις αποψεις μου πανω στο θεμα διοτι γνωριζω κατι λιγα .Οταν βλεπουμε ανοιγμενα μυδια θα ψαξουμε πολυ προσεκτικα διοτι καπου εκει γυρω υπαρχει θαλαμι κρυφο η φανερο ,οσο πιο φρεσκα ειναι τα οστρακα τοσο πιο εντονο το ψαξιμο.Η περκα η ο γυλος οταν παρατηρουν ακινητα καποια τρυπα ειναι θαλαμι.Οταν σε καποιο βραχο στην ριζα του γινεται αποτομη μετακινηση ψαριων και παλι σιγα σιγα πανε να ξαναμπουν πιθανον να κρυβει μεγαλο χταποδι που μετακινειται και τα φοβιζει .Οταν δειτε στο βυθο μια σακκουλα λευκη η διαφανη σηκωστε τη γιατι απο κατω εχει λακουβα και τη βαζει για καλυψη,αν δειτε κουτακια μπυρας στη ριζα βραχου σαν κολημενα ειναι η πορτα της φωλιας του .Οτι σας φαινεται σαν ξενο στο βυθο μετακινηστε το.Το χταποδι τα χρησιμοποιει ολα αυτα.Επισης αν δειτε λακουβες που εχουν χορτο αυτο που ειναι σαν μαλλι απο κατω εχει συνηθως χταποδι .Αυτα κατα τοπους αλλαζουν αλλα ειναι ο τροπος που κρυβεται .Οσο πιο μεγαλο χταποδι τοσο καλυτερο κρυψιμο.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η αύξηση της φυσικής κατάστασης του ψαροκυνηγού
Μέρος 1
Αύξηση φυσικής κατάστασης είναι διάρκειας 3 μηνών
Ξεκινάμε να τρέχουμε 3 φορές την εβδομάδα για 25λεπτα
Αργότερα τρέχουμε 30 λεπτά και 4 φορές την εβδομάδα με 150 σφυγμούς
Και αργότερα 40 λεπτά και 4 φορές την εβδομάδα με σφυγμούς 150-160.
Μετά το τρέξιμο κάνουμε διατακτικές ασκήσεις τις οποίες θα κάνουμε και στην αρχή όταν φτάσετε στο βαρύ πρόγραμμα 40λεπτα 4 φορές την εβδομάδα.

Μέρος 2
Διάλειμματική άσκηση είναι διάρκειας 1 μήνα
Μπορεί να γίνει με τρέξιμο ή με κολύμπι
Ξεκινάμε με προθέρμανση με σκοπό να φέρει τους ρυθμούς τις καρδιάς μας στους 120 σφυγμούς, στην συνεχεία καλύπτουμε μια απόσταση 100 – 200 - 400 μέτρα με ένα ρυθμό να φέρει τους παλμούς τις καρδιάς μας στους 170-180 σφυγμούς, κάνομε διάλειμμα ώστε να επανέλθουμε στους 120 σφυγμούς οπότε και ξαναρχίζουμε την προσπάθεια. Μέγιστος χρόνος ξεκούρασης στα 400 είναι 1 1/2 λεπτό και μπορεί να μειωθεί εάν είμαστε καλά προπονημένοι. Η μέθοδος αυτή βελτιώνει την αντοχή μας. Σημαίνει απόδοση διάρκειας με λιγότερη καταπόνηση.

Παράδειγμα 1 με τρέξιμο
Προθέρμανση 1500μ ρυθμός 120 σφυγμοί

κυρίως πρόγραμμα
4χ 200μ.-160-180 σφυγμοί
2χ 800μ.-150-160 σφυγμοί
10χ 100μ.-160-1Θ- σφυγμοί
Χαλάρωμα 800μ 120 σφυγμοί.

Παράδειγμα 2
προθέρμανση 1500μ

Κυρίως πρόγραμμα
2χ 800
2χ 400
4χ 200
8χ 100
Χαλάρωμα 800μ.

Παράδειγμα 3
Προθέρμανση 2000μ

κυρίως πρόγραμμα
3χ 200
15χ 400
2χ 200
Χαλάρωμα 800

Εκτελούμε διατακτικές ασκήσεις μετά την προπόνηση. Χρόνος ανάπαυσης για επαναλήψεις.
100μ 10- 30 sec
200μ 20- 30 sec
400μ 45-60 sec
800μ 60-90 sec.
Ανάπαυση ανάμεσα στα σετ μέχρι 3 λεπτά περπατάμε δεν ξαπλώνουμε ούτε καθόμαστε
Σε πολλούς αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι βαρύ και σε άλλους ελαφρύ χωρίς να έχουν βελτίωση.


Μέρος 3
Αναερόβια και υποξική προπόνηση διάρκειας 2 μηνών.
Έχει σκοπό να προετοιμάσει τον οργανισμό για βαθιές συνεχόμενες βουτιές. Προσπαθούμε να αυξήσομε την δύναμη σε υψηλά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορούνε να κάνουμε ασκήσεις μυϊκού τόνου χωρίς να χρησιμοποιήσομε βάρη για να δυναμώσομε κοιλιά πλάτη στήθος.
Οι ασκήσεις είναι κάμψεις, κοιλιακοί, ραχιαίοι, το μονόζυγο, βυθίσεις στο δίζυγο πρέπει να γίνονται 3 φορές την εβδομάδα από 3 σετ 8-10 επαναλήψεις εκτός τους κοιλιακούς που πρέπει να φτάσουν τα 6 σετ και 20-25 επαναλήψεις . δεν γίνονται όλες αυτές οι άσκησης ώστε να αυξήσομε τον μυϊκό μας όγκο κάτι που είναι αρνητικό στην ελεύθερη κατάδυση αλλά να αυξήσομε τον μυϊκό μας τόνο και την οξυγόνωση στο υπάρχον μυϊκό σύστημα έτσι θα καταναλώνομε για τις δαπάνες μας λιγότερο οξυγόνο.
Εάν μπορούμε να πηγαίνομε στο γυμναστήριο να γυμνάζομαι τις παραπάνω μυϊκές ομάδες περισσότερο στην αντοχή με 30% τις δύναμης μας 3 σετ χ 15 επαναλήψεις με διάλειμμα 45 sec. Ακόμα να μην κάνομε βάρη να δυναμώσουμε τα ποδιά μας με σκοπό να φορέσομε σκληρά πτερύγια γιατί θεωρείται λάθος
Αναερόβια προετοιμασία είναι η επαναληπτική άσκηση καλύπτομε μια απόσταση Α με μέγιστη ένταση και μεγάλο διάλειμμα ξεκούρασης από την επόμενη επανάληψη. δηλαδή ενώ οι σφυγμοί μας πρέπει να φτάσουν στους 190 ξεκουραζόμαστε ώστε να έρθουν στα φυσιολογικά επίπεδα πριν την επόμενη επανάληψη. Η εξάσκηση αυτή πρέπει να γίνετε σε ένα κύκλο 4 προπονήσεων την εβδομάδα και σε κύκλο 5 προπονήσεων 2 φορές την εβδομάδα κατά το τέλος τις προπόνησή μας (Διαλειμματάκια) και ως προς το τέλος τις ημερήσιας προπόνησης
Πρέπει να κάνομε αύτη την άσκηση λίγο παραλλαγμένη ώστε να έχομε άμεσα οφέλη στις Ελευθερές καταδύσεις.

Παράδειγμα
προθέρμανση 1200μ

Κύριο πρόγραμμα 3χ 300 ή 3χ 400 ή 3χ 800
Χαλάρωμα 800 μ
Ανάπαυση από 400σαρι σε 400σαρι πρώτη φορά 5-6 min, την δεύτερη 4-5 min, την τρίτη 3-4 min. Ανάπαυση μεταξύ τον σειρών μέχρι 10 min περπάτημα. Μια άλλη παραλλαγή είναι να κάνομε τα 400σαρια σπαστά ξεκινώντας με 90% ένταση τα πρώτα 300 μέτρα 10 sec διάλειμμα και μέγιστη ένταση 100% το τελευταίο 100αρι συνεχεία

Μέρος 4
Ξηρή υποξική προπόνηση
Θα εφαρμόσομε αυτό τον τρόπο στην καθημερινή μας προπόνηση αφού προθερμανθούμε ξεκουραζόμαστε για 1-2μιν και ξεκινάμε το τρέξιμο πάλι σε σιγανό ρυθμό με κρατημένη την αναπνοή για 10 sec στην συνεχεία τρέχοντας πάντα ξεκουραζόμαστε για 30 – 40sec (επανάληψη x 5). Ανάπαυση περπατώντας μέχρι 2min και επανάληψη του σετ χ4 ..
¶ριστος συνδυασμός αναερόβιας και υποξικις προπόνησης αφού ζεσταθούμε κανονικά τρέχουμε 100αρια με υπό μέγιστη ένταση έπειτα από κάθε εκατοστάρι σταματούμε και αντί να ξεκουραστούμε κάνουμε pous ups με κρατημένη την αναπνοή. Ύστερα από ένα κύκλο 5χ100 ξεκουραζόμαστε 4-5μιν και αντικαθιστούμε με κοιλιακούς με κρατημένοι την αναπνοή ξεκούραση 4-5μιν και συνεχίζομε ανέβασμα ανηφόρας με κρατημένη αναπνοή.

Τελικό φορμάρισμα
Εδώ εφαρμόζουμε υποξική και διαλειματική προπόνηση στην θάλασσα.
Αφού κολυμπήσουμε λίγο να ζεσταθούμε (10 min)

1 30 sec κολύμπι με άπνοια όχι μεγαλύτερο από 1-1,50μ ανάδυση 40 sec κολύμπι αναπνέοντας από τον αναπνευστήρα φυσιολογικά και επανάληψη. Ο αριθμός επαναλήψεων είναι υποκειμενικός.
2 Αυξάνουμε τα sec της υποβρύχιας κολύμβησης.
3. Μειώνουμε τα sec ανάπαυσις
4 Αυξάνουμε την ταχύτητα μας υποβρυχίως και σε 30 sec καλύπτομε περισσότερα μέτρα
5 Επιχειρούμε εναλλαγές στην ταχύτητα 15 sec αργά 15 sec γρήγορα.
6. 6 - 8 επαναληπτικές άπνοες 1-1, 30 σε βάθος 1-1,5μ ξεκούραση ανάμεσα στις προσπάθειες 5 min χωρίς υπεραερισμό αλλά με χαλάρωση( Είναι δύσκολη άσκηση)
7 ¶πνοες τον 30-40 sec σε γρήγορη κίνηση και υστέρα στατική ξεκούραση 30 sec
Φυσικά όλα αυτά να γίνουν περιοδικά .Προσαρμόστε τα πνευμόνια σας όσο αφορά στην ελαστικότητα τους με προοδευτικά αυξανόμενες βαθιές καταδύσεις.
Οταν κάνετε όλα τα παραπάνω πάντα με συνοδεία του συντρόφου σας και ποτέ μονοί.


| 0 σχόλια ]

Τη φωτογραφία που βλέπετε την τράβηξε το 1993 στο Σουδάν ο Νοτιοαφρικάνος φωτογράφος Κέβιν Κάρτερ. Η εικόνα δείχνει ένα εξαντλημένο, υποσιτισμένΟ, νήπιο που δεν έχει πια τη δύναμη να σταθεί όρθιο - μα προσπαθεί απεγνωσμένα να φτάσει σ' έναν σταθμό βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών ένα χιλιόμετρο πιο πέρα - ενώ ένας πεινασμένος γύπας έχει στήσει καρτέρι στη στιγμή του θανατου
Για τους Σουδανούς που πέθαιναν κάθε μέρα ήταν μια συνηθισμένη εικόνα, όταν όμως δημοσιεύτηκε στους New York Times, τον Μάρτιο του 1993, ο δυτικός κόσμος συνάντησε τις ενοχές του για λίγο κι εκατοντάδες άνθρωποι τηλεφώνησαν στα γραφεία της εφημερίδας να μάθουν τι απόγινε. Κλαίγοντας κάποιοι. Με λυγμούς. Η αντίδραση ήταν τόσο ισχυρή που οι Τάιμς αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν ένα σημείωμα του εκδότη σχετικά με την τύχη του παιδιού

Ο Κέβιν Κάρτερ δήλωσε πως το παιδί κατάφερε να φτάσει ως το σταθμό ανεφοδιασμού.
Κανείς δεν ξέρει τι απόγινε.
Ο Κάρτερ πήρε το βραβείο Πούλιτζερ 1994 για την συγκεκριμένη φωτογραφία. Δύο μήνες αργότερα αυτοκτόνησε.
΄΄Είμαι σε κατάθλιψη...΄΄ έγραφε στο σημείωμά του. ΄΄Δεν έχω μία... είμαι πανί με πανί... Και με στοιχειώνουν εικόνες από σκοτωμούς και πτώματα, από οργή και πόνο, από παιδιά πληγωμένα που πεθαίνουν της πείνας, από διαταραγμένους που τη βρίσκουν μονάχα όταν έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη, συχνά αστυνομικοί, από ψυχρούς εκτελεστές... Πάω να βρω τον Κεν αν είμαι τόσο τυχερός΄΄.
Ηταν 33 χρόνων.
Ο Κεν Οστερμπροκ, κολλητός του φίλος και συνάδελφος, διακεκριμένος φωτογράφος κι αυτός, είχε σκοτωθεί τρεις μήνες πριν, στα 31 του, κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης συμπλοκής. Μαζί είχαν πάει για φωτορεπορτάζ αλλά ο Κάρτερ είχε φύγει. Ηταν μεσημέρι και ΄΄ο κάθετος φωτισμός δεν προσφέρεται για καλές φωτογραφίες΄΄ είπε στους συνεργάτες του. Ο θάνατος... παρέκαμψε το φωτισμό. Επιβάλλει τις δικές του σκιές.
΄΄Αφήστε με ήσυχο να αποτυπώνω την πραγματικότητα με την αδρεναλίνη στα ύψη και με τα μάτια γδαρμένα΄΄ έλεγε ο αδικοχαμένος Οστερμπροκ σε όσους αμφισβητούσαν το δημοσιογραφικό ΄΄δικαίωμα στην ουδετερότητα΄΄ όταν οι συνθήκες το απαγορεύουν. ΄΄Φωτογράφος είμαι!΄΄ απαντούσε.
Η αλήθεια είναι πως ο φωτογράφος Κάρτερ δεν βοήθησε το παιδί.
΄΄Ακούμπησα σε έναν κορμό και κάπνιζα και έκλαιγα ασταμάτητα επί ώρα΄΄ είπε ο ίδιος. ΄΄Περίμενα να φύγει το αρπακτικό. Δεν έφευγε. Αναγκάστηκα να το κυνηγήσω. Σκεφτόμουν το δικό μου παιδί. Λαχταρούσα να γυρίσω σπίτι και να το σφίξω στην αγκαλιά μου"
΄΄Περίμενε το αρπακτικό... να δράσει !΄΄ σάρκασαν οι ανταγωνιστές του. ΄΄Χάνεται τέτοια ευκαιρία ;΄΄
΄΄Ο άνθρωπος που ρυθμίζει το φακό του για μια καλή λήψη και στοχεύει τη δοκιμασία ενός πλάσματος που πάσχει θα μπορούσε να θεωρηθεί κι αυτός αρπακτικό, ένας ακόμη γύπας στη σκηνή΄΄ έγραψαν οι St Petersburg Times στη Φλόριντα.
Επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας ή κοινωνικής υποκρισίας ;΄΄ Όταν συναντάμε στο δρόμο έναν άστεγο τον ρωτάμε ποτέ αν χρειάζεται κάτι;΄΄ σχολίασε καυστικά ένας αναγνώστης.
Η αλήθεια είναι πως ίσχυε προειδοποίηση για τους δημοσιογράφους να μην αγγίζουν τα θύματα λιμού για το φόβο μετάδοσης ασθενειών.
Δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ούτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραβήχτηκε η φωτογραφία ούτε την ψυχική και διανοητική ένταση του φωτογράφου.
Θάταν μάλλον αυθαίρετο να συμπεράνουμε πως γι αυτό αυτοκτόνησε.
΄΄Τυχαία έπεσα στην παραπάνω φωτογραφία, καθώς τακτοποιούσα κάτι παλιές εφημερίδες και μου δημιούργησε το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι όπως όταν την πρωτοείδα. Ήταν και το πρόσφατο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με τις εμπόλεμες ζώνες του και μάλλον συνάντησα κι εγώ για λίγο τις ενοχές μου.
Σκέφτομαι όμως ότι αν ποτέ αφήσουμε την Αφρική να αναπνεύσει, η επίθεσή της σε όλους εμάς, τον θεωρητικά πολιτισμένο κόσμο, θα είναι ανελέητη και τότε θα μετρηθούν οι τύψεις του καθένα - εκτός από του γύπα της φωτογραφίας που δεν θάπρεπε νάχει καμμία ΄΄ γράφει ο HAL9000 στο μπλογκ του στο Ίντερνετ.
Τα προβλήματα του Σουδάν, στο μεταξύ, δεν λύθηκαν. Μάλλον επιδεινώθηκαν. Ακόμα στήνουνε καρτέρι οι γύπες. Τι κάνουμε για να το αποτρέψουμε εμείς... οι ευαισθητοποιημένοι;
Οι ευαισθησίες μας κρατάνε, φαίνεται, όσο ένα ΄΄κλικ΄΄
Ο άνθρωπος που εκτονώνει τόσο ανώδυνα τις ενοχές του, τόσο ανεύθυνα, με μια στιγμιαία συγκίνηση μπροστά σε μια φωτογραφία που μαρτυράει την απάνθρωπη δοκιμασία ενός πλάσματος που πάσχει, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να θεωρηθεί κι αυτός αρπακτικό, ένας ακόμη γύπας στη σκηνή.
Υ.Γ.: . ΄΄Ενωμένοι απέναντι στην πείνα΄΄ ηταν το σύνθημα της παγκόσμια ημέρα επισιτισμού
Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν αυτές... οι διεθνείς υπενθυμίσεις δεν έχω καταλάβει. Ισως ως αφορμή για τύψεις... στιγμιαίες. Και για μια συζήτηση με τα παιδιά στο σχολείο ή στο σπίτι. Κάτι είναι κι αυτό


| 0 σχόλια ]


Η μνήμη σας εξασθενεί; Μήπως αντιμετωπίζετε κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα; Θέλετε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας; Έχετε υπέρταση; Επιλέξτε τη βοτανοθεραπεία και επωφεληθείτε χωρίς τη χρήση των συμβατικών φαρμάκων. Ποιο βότανο είναι το κατάλληλο για σας; Πως θα το χρησιμοποιήσετε και σε τι δοσολογία;
Εδώ και πολλά χρόνια η βοτανοθεραπεία χρησιμοποιεί τα φυσικά βότανα για αναλγητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Πρόκειται για μια μέθοδο, στην οποία ανάλογα με την ασθένεια χορηγείται ένα βότανο, το οποίο δρα ολιστικά θεραπεύοντας, όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά και την αιτία. Χαρακτηριστικό της σημαντικής θεραπευτικής δράσης των βοτάνων είναι ότι αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία των συμβατικών φαρμάκων ακόμη και στις μέρες μας.

Για να μη ξεχνάτε….
Αν ταλαιπωρήστε από αδύναμη μνήμη, είτε λόγω ηλικίας, αφού με το πέρασμα των χρόνων η βρχυχρόνια μνήμη εξασθενεί σημαντικά, είτε λόγω άλλων παραγόντων, εμπιστευτείτε τη λύση που σας δίνει η φύση.
-Γκίνγκο (gingko biloba)
Θεωρείται το αρχαιότερο δέντρο του πλανήτη, αν και μόλις πρόσφατα διερευνήθηκαν οι θεραπευτικές του δράσεις στη Δύση. Τα φύλλα και το απόσταγμά τους χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, και όχι μόνο, υποβοηθώντας τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τα ενεργειακά αποθέματα. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η πρόσληψή του μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού.
Χρήση: πάρτε δισκία γκίνγκο. Χρειάζεται να τα παίρνετε τακτικά για τουλάχιστον 3 μήνες για εμφανής βελτίωση.
Αντενδείξεις: μην υπερβαίνετε τη δόση που σας έχει δοθεί γιατί μπορεί να προκαλέσει τοξική αντίδραση.

-Δεντρολίβανο (rosmarinus officinalis)
Είναι το πασίγνωστο βότανο που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς, χαλαρωτικούς και μαγειρικούς σκοπούς, λόγω του έντονου αρώματος. Χρησιμοποιείται κυρίως ως τονωτικό, διεγερτικό, στυπτικό, νευροτονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούνταν για ενισχυθεί η συγκέντρωση και η μνήμη.
Χρήση: για να ενισχύσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας επιλέξτε αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Αγοράστε το σκεύος για καύση αιθέριου ελαίου, ρίξτε 5-10 σταγόνες δεντρολίβανου σε λίγο νερό και αφήστε το να κάψει για 30 λεπτά περίπου.
Αντενδείξεις: μη χρησιμοποιείτε τα αιθέριο έλαιο εσωτερικά χωρίς ιατρική παρακολούθηση.


Ανεβασμένη λίμπιντο
Αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα όπως πρόωρη εκσπερμάτωση, ανικανότητα κ.λ.π., αλλά θέλετε να ξαναγίνετε ενεργοί; Τονώστε τη σεξουαλική σας διάθεση αλλά και το σφρίγος των γεννητικών οργάνων με τζίνσενγκ, σερενόα ή βιθανία.

-Τζίνσενγκ (ginseng)
Είναι το διασημότερο κινέζικο βότανο. Στην Ευρώπη ήρθε τον 9ο αιώνα, αλλά οι τονωτικές του ιδιότητες έγιναν γνωστές μόλις τον 18ο αιώνα. Θεωρείται εξαιρετικά τονωτικό ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, διεγερτικό σε περιόδους άγχους αλλά και ισχυρό αφροδισιακό.
Χρήση: κυκλοφορεί σε κάψουλες και δισκία. Πάρτε 0,5-1g έως και 3 φορές την ημέρα για 6 βδομάδες την κάθε φορά, είτε μασώντας τη ρίζα, είτε σε μορφή φαγητού, είτε σε μορφή δισκίων.
Αντενδείξεις: μην υπερβαίνετε τη δοσολογία γιατί μπορεί να προκληθεί αϋπνία και υψηλή πίεση αίματος, αποφύγετε την καφεΐνη και μην το χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων.

-Σερενόα (serenoa repens)
Πρόκειται για ένα μικρό φοίνικα με κιτρινοπράσινα φύλλα και σκουροκόκκινους ή μαύρους καρπούς(μούρα). Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας, αφού αυξάνει το σφρίγος ωφελώντας τα γεννητικά όργανα και αυξάνοντας τη σεξουαλική ικανότητα, αλλά και για προβλήματα του ουροποιητικού και του προστάτη. Οι θεραπευτικές ιδιότητες στη σεξουαλική ανικανότητα αποδίδονται στην παρουσία συστατικών στεροειδούς τύπου, τα οποία δρουν ως διεγερτικό της παραγωγής οιστρογόνου επιδρώντας σημαντικά στις ορμόνες.
Χρήση: πάρτε 1 1/2 κουταλιάς του γλυκού βάμμα με νερό έως και 3 φορές την ημέρα για 6 το πολύ εβδομάδες.
Αντενδείξεις: δεν έχουν καταγραφεί

-Βιθανία (withania somnifera)
Η βιθανία ονομάζεται «ινδικό τζίνσενγκ» καθώς χρησιμοποιείται στην Αγιουβέρδα όπως το τζίνσενγκ στην Κινεζική ιατρική: για να βελτιώνει την ενεργητικότητα και να βοηθά στην ανάρρωση μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Κλινικές δοκιμές το 1980 έδειξαν ότι το βότανο βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση.
Χρήση: πάρτε 2g αποξηραμένης ρίζας, είτε μασώντας την, είτε σε μορφή σκόνης, αναμεμειγμένη με μέλι και νερό, για περίπου 6 βδομάδες.
Αντενδείξεις: δεν έχουν καταγραφεί


Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας
Για να έχετε έναν οργανισμό ικανό να αντιμετωπίσει κάθε ασθένεια, μικρή ή μεγάλη, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με αστράγαλο, μανιτάρι shiitake και εχινάτσεα.

-Αστράγαλος (astragalus membranaceus)
Ο Αστράγαλος φύεται κυρίως στην Κίνα. Η ρίζα του είναι αυτή που χρησιμοποιείται θεραπευτικά. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για την πρόληψη κρυολογημάτων και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, καρκίνο ακόμα και AIDS. Διαθέτει επίσης αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμωνώδεις και διουρητικές ιδιότητες. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την παραγωγή των Τ-κυττάρων, μιας από τις σημαντικότερες γραμμές άμυνας του οργανισμού στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πρόσφατη κλινική μελέτη επιβεβαίωσε την ικανότητα του βοτάνου να αυξάνει την ποσότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το βότανο ενισχύει τη δράση της εντερλευκίνης 2, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία, μειώνοντας την τοξικότητά της.
Χρήση: πιείτε το αφέψημα από το βρασμό της ρίζας (9-15g) καθημερινά. Μην υπερβαίνετε την ποσότητα γιατί μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αντενδείξεις: απαγορεύεται αν υποφέρετε από δερματικές διαταραχές

-Shiitake (lentinus edodes)
To shiitake είναι ένας τύπος μανιταριού. Χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινεζική και ιαπωνική ιατρική και κουζίνα ως τρόφιμο-φάρμακο. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά την κόπωση, μειώνει τη χοληστερίνη και έχει ισχυρή αντικαρκινική και αντιική δράση.
Χρήση: καταναλώστε τα αποξηραμένα ή και μαγειρεμένα.
Αντενδείξεις: δεν έχουν καταγραφεί

-Εχινάτσεα (echinacea purpurea)
Από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο. Ιθαγενές φυτό των Η.Π.Α. που φύεται την άνοιξη και συλλέγεται τα άνθη την άνοιξη και η ρίζα το φθινόπωρο. Η έρευνα έχει δείξει ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό αυξάνοντας την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις που προέρχονται από βακτήρια και ιούς. Επίσης έχει αντιβιοτική δράση βοηθώντας στην ανακούφιση των αλλεργιών και των δερματικών μολύνσεων.
Χρήση: πάρτε από 1-3 δισκία την ημέρα για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας.
Αντενδείξεις: η μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει ναυτία


Όχι πια πονοκέφαλος!
Οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από πολλούς λόγους. Πχ αυχενικό, πονόδοντο, καταπόνηση των ματιών, μέθη κ.λ.π. Για κάθε περίπτωση υπάρχει και το βότανο που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε.

-Τανατσέτο ή Παρθενούλι (tanacetum parthenium)
Ανήκει στην οικογένεια των ειδών του χρυσάνθεμου και του χαμομηλιού, με το οποίο μοιάζει σημαντικά. Παλιότερα θεωρούνταν «γυναικείο» βότανο, αφού το χρησιμοποιούσαν για δυναμωτικό της μήτρας. Σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και του πυρετού. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επιστημονικά ποιες είναι οι ουσίες που θεραπεύουν τις ημικρανίες, αλλά φαίνεται ότι το συστατικό παρθενολίνη που βρίσκεται στα φύλλα εμποδίζει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, η οποία πυροδοτεί τις ημικρανίες.
Χρήση: πρέπει να λαμβάνεται τακτικά και με τα πρώτα σημάδια ημικρανίας. Πάρτε μια κάψουλα ή 1 δισκίο ή 10 σταγόνες βάμματος με νερό. Μπορείτε εναλλακτικά να φάτε τα φύλλα μαζί με λίγο ψωμί.
Αντενδείξεις: η βρώση νωπών φύλλων μπορεί να προκαλέσει στοματικά έλκη. Επίσης απαγορεύετε αν παίρνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-Σκουτελλαρία (Scutellaria lateriflora)
Ιθαγενές βότανο της Αμερικής, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τα προβλήματα της εμμηνόρροιας. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη και δεν έχουν διερευνηθεί όλα για τις ιδιότητές τους. Σήμερα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό και τονωτικό για τα νεύρα και τους πονοκεφάλους. Συντελεί στη στήριξη και στη θρέψη του νευρικού συστήματος και χαλαρώνει και ανακουφίζει το στρες και την ανησυχία.
Χρήση: φτιάξτε έγχυμα χρησιμοποιώντας 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού του βοτάνου σε 1 φλιτζάνι νερό. Μπορείτε να πίνετε έως και 5 φλιτζάνια την ημέρα.
Αντενδείξεις: Δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.


Ρίξτε την πίεσή σας
Αν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, μάθετε ποια βότανα μπορούν να σας ωφελήσουν και να βελτιώσουν το κυκλοφορικό σας.
-Γκίνγκο (gingko biloba)
Όπως προείπαμε, τα φύλλα του γκίνγκο και το απόσταγμά τους χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος τόσο εγκέφαλο όσο και σε όλο το σώμα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
Χρήση: πάρτε δισκία ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό απόσταγμα με νερό 2 φορές τη μέρα για 2-3 μήνες.
Αντενδείξεις: μην υπερβαίνετε τη δόση που σας έχει δοθεί γιατί μπορεί να προκαλέσει τοξική αντίδραση.

-Τζίντερ (Zingiber officinale)
Σεβαστό στην Κίνα από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα καλύτερα φάρμακα. Είναι αντιεμετικό, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την εφίδρωση ρίχνοντας τον πυρετό, καταπραϋνει το βήχα, αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οφείλονται στο πτητικό έλαιο και στις ελαιορητίνες που περιέχει.
Χρήση: τρίψτε 1/4 κουταλάκι του γλυκού νωπό τζίντζερ στο φαγητό σας κάθε μέρα.
Αντενδείξεις: αν υποφέρετε από πεπτικά έλκη μη χρησιμοποιείτε το τζίντζερ σε φαρμακευτικές δόσεις. Συμβουλευτείτε έναν βοτανοθεραπευτή. Επίσης μη χρησιμοποιείτε το αιθέριο έλαιο εσωτερικά χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

| 0 σχόλια ]

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες το δημοτικό συμβούλιο του Οκλαντ αποφάσισε να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια μαριχουάνας σε μεγάλη έκταση και όχι μόνο σε μικρές ποσότητες προβάλλοντας τα οφέλη που θα υπάρξουν από την φορολόγησή της.
"Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας, ενός 'Σίλικον Βάλεϊ' του 'χόρτου' που θα παράγεται με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους" δήλωσε μέλος του δημοτικού συμβουλίου.
Η απόφαση για την καλλιέργεια του φυτού αφορά μόνο την ιατρική χρήση και δεν έχει σχέση με την νομιμοποίησή της για προσωπική χρήση καθώς τον ερχόμενο Νοέμβριο πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να επιτραπεί ή όχι. Μέχρι στιγμής πάντως, πάνω από το 50% των καλιφορνέζων είναι υπέρ της νομιμοποίησης. 
Σήμερα, στην Καλιφόρνια επιτρέπεται η κατοχή και χρήση μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας αλλά όχι και το εμπόριο ή η κατοχή μεγάλης ποσότητας.


| 0 σχόλια ]

Η τεχνική αυτή βασίζεται σε ένα μηχανικό τεχνητό δόλωμα που έχει επικρατήσει, λόγω του φτερού που έχει και των διαφόρων χρωματισμών, να λέγεται πεταλούδα. Σκοπός του τεχνητού αυτού δολώματος είναι να προσελκύσει το ψάρι οπτικά δίνοντας του την εντύπωση ότι είναι έντομο που κινείται. Σε αντίθεση με την μύγα η οποία ψαρεύει στην επιφάνεια, η πεταλούδα ψαρεύει σε όλο το βάθος του νερού και έχει σαν στόχο να "τραβήξει" το ψάρι από το σημείο όπου βρίσκεται (μέσα σε φύκια, κάτω από πέτρες, μέσα σε ρίζες δέντρων) ψάχνει δηλαδή να βρει το ψάρι. Η πεταλούδα αποτελείται από ένα σύρμα στο οποίο η μια άκρη του έχει θηλιά και η άλλη μια σαλαγκιά. Στο μέσο του σύρματος υπάρχει ένα μεταλλικό φτερό με διάφορους χρωματισμούς.

| 0 σχόλια ]

Σεβασμός στη Φύση

Ο Κ.Παλαμάς έγραψε κάποια στιγμή:
«Ο πιο τρανός καημός μου
θα είναι πως δεν μπόρεσα με σε να ζήσω πλάση,
πράσινη, πάνω στα βουνά, στα πέλαγα, τα δάση.
Θα είναι πως δεν χάρηκα σκυφτός μες στα βιβλία,
Ω φύση, ολάκερη ζωή, ολάκερη σοφία».
Η φύση, σε μια πλατειά θεώρησή της, αποτελεί ένα βασικό και καθοριστικό παράγοντα για τη βιολογική, ψυχική και πνευματική ζωή του ανθρώπου. Το έδαφος, το φως, οι κλιματολογικές συνθήκες διαμορφώνουν τη βιολογική υπόσταση του ανθρώπου και επιδρούν άμεσα στην υγεία του. Στην ψυχική ζωή του ανθρώπου η φύση ασκεί πρωταρχικό ρόλο. Στη φύση ο άνθρωπος βρίσκει την ψυχική του γαλήνη και ξεκούραση και απ΄ αυτήν αντλεί νέες δυνάμεις για να συνεχίσει τον αγώνα του. Κοντά στη φύση ο άνθρωπος δεν εξαγριώνεται, αντίθετα γίνεται πιο φυσιολογικός και απλός στους τρόπους και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνει ένα πιο σωστό και πιο ανθρώπινο χαρακτήρα. Οι φυσικές καλλονές, εξάλλου, είναι μια άλλη ευεργετική επίδραση της φύσης πάνω στον άνθρωπο. Τον γοητεύουν και του αναπτύσσουν το συναίσθημα της αρμονίας και του ωραίου. Τα ερεθίσματα που δέχεται από την ομορφιά της φύσης τον συγκινούν και τον κάνουν καλλιτέχνη και δημιουργό. Η φύση επιδρά ακόμη και στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Γίνεται η πηγή ανεκτίμητων γνώσεων. Τα διάφορα φυσικά φαινόμενα αποτελούν ερεθίσματα για συστηματική έρευνα, που οδηγούν στη γνώση και αμέσως μετά στην επιστήμη. Για όλους αυτούς τους λόγους η φύση αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της ζωής του ανθρώπου. Είναι ο φυσικός και ζωτικός του χώρος. Τις χαρές της όμως στερείται ο σύγχρονος άνθρωπος. Αποτραβηγμένος σ΄ ένα πολυάνθρωπο, αλλά απάνθρωπο κι ανθυγιεινό περιβάλλον προσπαθεί να επιβιώσει. Στις μεγάλες προσφορές της φύσης ο άνθρωπος έδειξε αδιαφορία, ακόμη και εχθρότητα. Αντί να γίνει ο προστάτης της και να δείξει την αγάπη του έγινε, στην εποχή μας, ο άγριος εκμεταλλευτής και ο δυνάστης της. Τα περιθώρια όμως για μια πιο φυσιολογική, πιο ανθρώπινη ζωή έχουν στενέψει αρκετά. Ο άνθρωπος στη μανία του να εκμεταλλευτεί, με κάθε τρόπο, τη φύση ξέχασε το μέτρο και διατάραξε την οικολογική ισορροπία. Είναι λοιπόν ανάγκη να συμφιλιωθoύμε με τη φύση, να τη σεβόμαστε αλλά και την προστατεύουμε σαν το σπίτι μας.